Kuvaus
Trikloorietyleeni on tehokas liuotin monenlaisiin orgaanisiin materiaaleihin.
Kun se tuotettiin laajalti 1920-luvulla, trikloorietyleenin pääasiallinen käyttö oli kasviöljyjen kasvattaminen kasvimateriaaleista, kuten soija, kookos ja palmu. Elintarviketeollisuuden muihin käyttötarkoituksiin sisältyi kahvin kofeiininesto sekä humalan ja mausteiden aromiaineiden valmistelu. Sitä on käytetty myös kuivan veden loppuosaan 100% etanolin tuottamiseksi.
Yleisiä fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia
Molekyylimassa: 131,4
Tiheys: 1,5 (vesi = 1) 20 °C:ssa
Sulamispiste: – 85 °C
Kiehumispiste: 87 °C
Höyrynpaine: 8,6 kPa 20 °C:ssa
Höyryn tiheys: 4,5 (ilma = 1)
Tasapainotilakonsentraatio: 8,5 % (85 000 ppm) 20 °C:ssa; helposti haihtuva
Liukoisuus: veteen niukkaliukoinen (1,1 g/l); liukenee etanoliin, dietyylieetteriin, kloroformiin, asetoniin ja useimpiin muihin orgaanisiin liuottimiin
Jakautumiskerroin, P (n-oktanoli/vesi): log Pow = 2,29; rasvahakuinen
Henryn lain vakio: 1 • 10-2 atm m3/mol; haihtuu erittäin helposti vedestä
Muuntokertoimet (höyry) 20 °C:ssa: 1 ppm = 5,46 mg/m3, 1 mg/m3 = 0,18 ppm
Hajukynnys: 20 – 30 ppm (110 – 160 mg/m3); haju varoittaa huonosti terveysvaarasta