Beskrivning
Trikloreten är ett effektivt lösningsmedel för en mängd olika organiska material.
När det producerades i stor utsträckning på 1920-talet var den huvudsakliga användningen av trikloreten att odla vegetabiliska oljor från växtmaterial som sojabönor, kokosnöt och palm. Andra användningar inom livsmedelsindustrin inkluderade hämning av koffein i kaffe och beredning av smakämnen för humle och kryddor. Det har också använts för resten av torrt vatten för att producera 100% etanol.
Allmänna fysikalisk-kemiska egenskaper
Molekylvikt: 131,4
Densitet: 1,5 (vatten = 1) vid 20 ° C
Smältpunkt: – 85 ° C
Kokpunkt: 87 ° C
Ångtryck: 8,6 kPa vid 20 ° C
Ångdensitet: 4,5 (luft = 1)
Konstant koncentration: 8,5% (85 000 ppm) vid 20 ° C; lätt flyktig
Löslighet: svagt löslig i vatten (1,1 g / l); löslig i etanol, dietyleter, kloroform, aceton och de flesta andra organiska lösningsmedel
Fördelningskoefficient, P (n-oktanol / vatten): log Pow = 2,29; fettsökande
Henrys lagkonstant: 1 • 10-2 atm m3 / mol; avdunstar mycket lätt från vatten
Omvandlingsfaktorer (ånga) vid 20 ° C: 1 ppm = 5,46 mg / m3, 1 mg / m3 = 0,18 ppm
Luktgräns: 20-30 ppm (110-160 mg / m3); lukt varnar allvarligt för hälsorisker