Beskrivning
Använd
Fosforsyra av livsmedelskvalitet (tillsats E338) används för att surgöra livsmedel och drycker, såsom olika cola och sylt, för att ge en bitter eller syrlig smak. Fosforsyra-innehållande läskedrycker som skulle innehålla Coca-Cola kallas ibland fosfatsaltet eller fosfatet. Fosforsyra i läskedrycker kan orsaka erosion av tänder. Fosforsyra har också potential att bidra till bildandet av njursten, särskilt hos dem som tidigare haft njursten.
Specifika tillämpningar av fosforsyra inkluderar:
- Anti-korrosionsbehandling med fosfatkonverteringsbeläggning eller passivering
- Som en extern standard för fosfor-31 kärnmagnetisk resonans.
- I fosforsyrabränsleceller.
- Vid produktion av aktivt kol.
- I en kombinerad halvledarbehandling är indiumgalliumarsenid selektivt frätande för indiumfosfid.
- Vid mikroproduktion, selektiv etsning av kiselnitrid över kiseldioxid.
- Som pH-justerare i kosmetika och hudvårdsprodukter.
- Som rengöringsmedel inom mejeri-, livsmedels- och bryggeriindustrin.
Säkerhet
Ett samband mellan långvarigt regelbundet intag av cola och osteoporos i senare medelålder har visats hos kvinnor (men inte män). Detta ansågs bero på närvaron av fosforsyra, och risken för kvinnor visade sig vara högre med sockerhaltig och koffeinfri cola än med kost och koffeinfria modifieringar.Högre intag av cola korrelerar med lägre bentäthet.
Vid måttliga koncentrationer är fosforsyralösningar irriterande för huden. Kontakt med koncentrerade lösningar kan orsaka allvarliga brännskador på huden och permanenta ögonskador