Cll meille: +358 403 777 181

Typpihappo 56-58% (CAS 7697-37-2)

39,000,00

Puhdas yhdiste on väritön, mutta vanhemmat näytteet pyrkivät saamaan keltaisen valun johtuen hajoamisesta typen ja veden oksideiksi. Useimpien kaupallisesti saatavien typpihappojen pitoisuus vedessä on 68%. Kun liuos sisältää yli 86% HNO3: ta, sitä kutsutaan savuavaksi typpihapoksi. Läsnä olevan typpidioksidin määrästä riippuen savuavalle typpihapolle on lisäksi ominaista punainen savuava typpihappo pitoisuuksina yli 86% tai valkoinen savuava typpihappo pitoisuuksina yli 95%.

Typpihappo on ensisijainen reagenssi, jota käytetään nitrointiin – nitroryhmän lisääminen, tyypillisesti orgaaniseen molekyyliin. Vaikka jotkut tuloksena olevat nitroyhdisteet ovat isku- ja lämpöherkkiä räjähteitä, muutamat ovat riittävän stabiileja käytettäväksi ammuksissa ja purkuissa, kun taas toiset ovat edelleen vakaampia ja niitä käytetään pigmentteinä musteissa ja väriaineissa. Typpihappoa käytetään myös yleisesti vahvana hapettimena.

CAS: 7697-37-2

Kuvaus

Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet

Kaupallisesti saatavissa oleva typpihappo on atseotrooppi, jossa on vettä pitoisuutena 68% HNO3. Tämän liuoksen kiehumislämpötila on 120,5 ° C 1 atm. Se tunnetaan nimellä “väkevä typpihappo”. Puhdas väkevä typpihappo on väritön neste huoneenlämpötilassa.

Tunnetaan kaksi kiinteää hydraattia: monohydraatti (HN03 · H2O tai [H3O] NO3) ja trihydraatti (HNO3 · 3H2O).

Vanhempi tiheysasteikko on joskus havaittavissa väkevällä typpihapolla, joka on määritelty 42 ° Baumé.

Käytä hapettimena
Nailonin esiaste, adipiinihappo, tuotetaan laajamittaisesti hapettamalla “KA-öljy” – sykloheksanonin ja sykloheksanolin seos – typpihapolla.

Metallinjalostus
Typpihappoa voidaan käyttää metallien muuntamiseen hapettuneiksi muodoiksi, kuten muuntaa kuparimetalli kupari-nitraatiksi. Sitä voidaan käyttää myös yhdessä kloorivetyhapon kanssa vesiregiona jalometallien, kuten kulta (kloorihappo) liuottamiseksi. Näitä suoloja voidaan käyttää kullan ja muiden metallien puhdistamiseen yli 99,9%: n puhtaudesta uudelleenkiteyttämismenetelmillä ja selektiivisellä saostuksella.

Analyyttinen reagenssi
ICP-MS: n, ICP-AES: n, GFAA: n ja Flame AA: n alkuaineanalyysissä laimennettua typpihappoa (0,5–5,0%) käytetään matriisiyhdisteenä metallijäämien liukenemisten määrittämiseksi. Tällaiseen määritykseen tarvitaan erittäin puhdasta hivenainehappoa, koska pienet määrät metalli-ioneja voivat vaikuttaa analyysin tulokseen.

Sitä käytetään tyypillisesti myös sameiden vesinäytteiden, lietenäytteiden, kiinteiden näytteiden sekä muun tyyppisten ainutlaatuisten näytteiden pilkkomisprosessissa, jotka edellyttävät alkuaineanalyysiä ICP-MS: n, ICP-OES: n, ICP-AES: n, GFAA: n ja liekin atomiabsorptiospektroskopian avulla. . Tyypillisesti nämä pilkkomiset käyttävät ostetun HNO: n 50-prosenttista liuosta
3 sekoitettuna tyypin 1 DI-veteen.

Elektrokemiassa typpihappoa käytetään kemiallisena seostusaineena orgaanisille puolijohteille ja raakahiilen nanoputkien puhdistusprosesseissa.

Puuntyöstö
Pieninä pitoisuuksina (noin 10%) typpihappoa käytetään usein männyn ja vaahteran keinotekoiseen vanhentamiseen. Tuotettu väri on harmaa-kulta, aivan kuten hyvin vanha vahalla tai öljyllä viimeistelty puu (puun viimeistely).

Etsaus ja puhdistusaine
Typpihapon syövyttäviä vaikutuksia hyödynnetään joissakin erikoissovelluksissa, kuten syövytys painotalossa, ruostumattoman teräksen peittaus tai piikiekkojen puhdistus elektroniikassa.

Typpihapon, veden ja alkoholin Nital-liuosta käytetään metallien syövyttämiseen mikrorakenteen paljastamiseksi. ISO 14104 on yksi standardeista, jotka kuvaavat tätä tunnettua menettelytapaa.

Typpihappoa käytetään joko yhdistelmänä kloorivetyhapon kanssa tai yksinään lasin peitelasien ja lasilasien puhdistamiseen huippuluokan mikroskooppisovelluksia varten. Sitä käytetään myös lasin puhdistamiseen ennen hopeanväristä tekemistä hopeapeilejä.

Kaupallisesti saatavissa olevia vesipitoisia seoksia, joissa on 5–30% typpihappoa ja 15–40% fosforihappoa, käytetään yleisesti elintarvike- ja meijerilaitteiden puhdistamiseen ensisijaisesti saostuneiden kalsium- ja magnesiumyhdisteiden poistamiseksi (joko kerrostuneena prosessivirrasta tai kovan veden käytöstä) tuotannon ja puhdistuksen aikana). Fosforihappopitoisuus auttaa passivoimaan rautaseoksia laimennetun typpihapon korroosiota vastaan.
Typpihappoa voidaan käyttää pistekokeena alkaloideille, kuten LSD: lle, mikä antaa erilaisia ​​värejä alkaloidista riippuen.

Turvallisuus
Typpihappo on syövyttävä happo ja voimakas hapetin. Suurin sen aiheuttama vaara on kemialliset palovammat, koska se suorittaa happojen hydrolyysin proteiineilla (amidi) ja rasvoilla (esteri), mikä hajottaa elävää kudosta (esim. Iho ja liha). Väkevä typpihappo värjää ihmisen ihon keltaiseksi, koska se reagoi keratiinin kanssa. Nämä keltaiset tahrat muuttuvat oranseiksi neutraloidessaan. Systeemiset vaikutukset ovat kuitenkin epätodennäköisiä, eikä ainetta pidetä karsinogeenina tai mutageenina.

Normaali ensiavun hoito happovuodoille iholle on muiden syövyttävien aineiden tapaan kastelu suurilla vesimäärillä. Pesu jatkuu vähintään 10–15 minuuttia happopaloa ympäröivän kudoksen jäähdyttämiseksi ja toissijaisten vaurioiden estämiseksi. Saastuneet vaatteet poistetaan välittömästi ja iho pestään perusteellisesti.

Koska typpihappo on vahva hapetin, se voi reagoida voimakkaasti ja hypergolisesti (ts. Itsesyttyvinä) sellaisten yhdisteiden kanssa kuin syanidit, karbidit tai metallijauheet räjähdysmäisesti ja monien orgaanisten yhdisteiden, kuten tärpätin kanssa. Siksi se tulisi varastoida kaukana emäksistä ja orgaanisista aineista.

Lisätiedot

PainoEi saatavilla/-tietoa
Käytettävissä oleva määrä

500 ml metallipullo, 5 lit muovitölkki, 10 lit muovipurkki, 20 lit plástic balde/bote, 25 lit muovipurkki, 200 lit rumpu/tynnyri, 640 lit IBC-astiaa, 1000 lit IBC-konttia

Takaisin alkuun

Shopping cart